О нама

Визија Института за вештачку интелигенцију Србије је да постане глобални центар изврсности у Србији у научном истраживању и трансферу технологије из домена вештачке интелигенције и машинског учења у нашој земљи, али и да ствара иновативне лидере у домену ВИ.

 

Мисија Института за вештачку интелигенцију Србије је да креира дистрибуирани истраживачко-развојни институт који може да искористи целокупан истраживачки потенцијал у домену вештачке интелигенције широм Србије и у иностранству. Ми тежимо да пружимо истраживачко окружење и подршку светског нивоа изврсности нашим истраживачима и подржимо развој економије засноване на знању из домена ВИ у Србији и региону.

 

Како ћемо то постићи?

 

Институт за вештачку интелигенцију Србије окупља признате научнике у области ВИ који ће бити ментори младим научницима и истраживачима. Захваљујући нашим менторима из иностранства моћи ћемо да:

  • идентификујемо плодне области истраживања и примене вештачке интелигенције;
  • обезбедимо одговарајућу финансијску подршку домаћих и међународних фондова за науку;
  • објављујемо резултате истраживања на водећим научним конференцијама и у часописима.

 

Један од главних задатака Института је да постане инкубатор стартап компанија, јер нам је циљ да патентирамо кључна открића и да их комерцијализујемо кроз лиценцирање и покретање стартап и спин-оф предузећа.

 

Сарадња науке и привреде

 

Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије тежи да своја знања пренесе запосленима у привреди како би се убрзала модернизација ИТ индустрије у Србији и повећала продуктивност предузећа у свим привредним секторима. Зато тежимо да будемо место на коме ће се остварити сарадња науке и привреде у области вештачке интелигенције, а циљ нам је да нашим истраживачким капацитетима помогнемо трансфер технологије у Србији.

 

Са постојећим компанијама из различитих сектора реализоваћемо заједничке пројекте како бисмо им помогли у развоју њиховог пословања, а компанијама и појединцима који тек желе да уђу на ово тржиште помоћи ћемо дељењем нашег знања кроз различите семинаре и радионице.

 

У циљу модернизације образовања и привреде у Србији, Институт ће се ангажовати на популаризацији фундаменталних дисциплина неопходних за развој вештачке интелигенције: математике, компјутерских наука, биологије, лингвистике и др.

 

Оснивање Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије је једна од мера Акционог плана за имплементацију Стратегије за развој вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-2025. године.

Институт је формално основала Влада Републике Србије 18. марта 2021. године.